Maak kennis met Stijn
Dan is het nu mijn beurt om mijzelf te introduceren. Mijn naam is Stijn Brokx en binnen Team Stainable ben ik verantwoordelijk voor de sales. Ondanks mijn toevoeging aan het team sinds de zomer van 2024 kwam ik al eerder in contact met ESG-regelgeving. Tijdens mijn studie fiscale economie aan de Tilburg University ben ik in contact gekomen met de Europese wetgeving in de breedste zin des woords. In mijn tijd binnen PwC, op de afdeling International Tax Services, kwam ik in aanraking met de implicaties van onder andere de CSRD voor de klanten en verdiepte ik mij in de (Europese) ESG-regelgeving. Gedurende mijn werkzaamheden aldaar miste ik het persoonlijk contact met de klant. Ik hield mij vooral bezig met uitvoerende werkzaamheden, inhoudelijke opdrachten en eigenlijk had ik niet direct contact met de klant. Ik krijg zelf heel veel energie van oplossingsgericht werk, maar ook van het samen toewerken naar een gezamenlijk doel. Met collega’s, maar ook met de klant of een potentiële klant. De dynamiek in dat speelveld geeft me energie en zorgt ervoor dat ik me kan vastbijten in een onderwerp. Sinds de zomer van 2024 ben ik toegetreden tot het team van Stainable als Sales Director. Vanuit Stainable werken wij samen met onze partners ook toe naar een gezamenlijk doel, namelijk het uitwerken van een compliant rapport. Uiteindelijk is het doel niet enkel een rapport, maar alles wat daar nog bij komt kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan een gesprek met diverse stakeholders, maar ook aan het nemen van beslissingen naar aanleiding van de opgedane inzichten en resultaten. Stainable is niet enkel gefocust op de CSRD, maar biedt ook oplossingen voor de SFDR, EU Taxonomy en Dupa 2.0. Deze verschillende onderdelen zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden en toch is Stainable uniek in het aanbieden van al deze oplossingen tezamen.
Ik houd van efficiënt werken en vanuit mijn werkervaring en studieachtergrond heb ik de noodzaak gezien om mij breed te verdiepen in de Europese ESG-regelgeving. Ik merk dat hier bij Stainable ESG echt een leading topic is in alles wat wij doen. Vanuit die gedachte ben ik destijds zelf gaan zoeken of ik software kon ontwikkelen voor onder andere de CSRD. Nadat ik had gesproken met een aantal mensen ben ik via via bij de founder van Stainable, Alexandra Boot, terecht gekomen en na een aantal persoonlijke gesprekken kwamen we nader tot elkaar. In mijn dagelijkse werk heb ik veel contact met zowel huidige als potentiële klanten. Daarnaast reis ik veel door het land om afspraken te hebben met deze partijen: CSRD-plichtige bedrijven, bedrijven die vrijwillig aan de regelgeving willen voldoen en accountants. Ik vind het leuk om intern in een team te werken met verschillende collega’s, want er moet een gezonde dynamiek zijn en als je ideeën bij elkaar kunt spiegelen kom je tot de beste oplossingen voor je opdrachtgevers.
Joanneke van Wijk, Zawadi Fonteijn, Aron Knijnenberg en Alexandra Jurgens-Boot hebben een juridische achtergrond. Marnix van 't Hoog en Ruud Winter hebben beide ook een juridische achtergrond en fungeren binnen Stainable als vraagbaken en ambassadeur, met kennisgebieden over respectievelijk vastgoedontwikkeling en SFDR. Tristan Nieuwenhuis heeft een technische achtergrond en ikzelf heb een fiscaal economische achtergrond. Persoonlijk ben ik van mening dat al deze kennisgebieden elkaar heel goed kunnen aanvullen, omdat je op die manier de wet vanuit meerdere invalshoeken kunt benaderen. Bovendien neem je ook kennis en inzichten van elkaar over. Kortom: je leert van elkaar, buiten je eigen vakgebied. Onlangs zijn we van Amsterdam-Zuid verhuisd naar de Zuidas. Het voordeel hiervan is dat we letterlijk naast elkaar werken in één ruimte. Daardoor communiceer je heel makkelijk met elkaar. Bovendien is het handig als je je even kunt terugtrekken in een vergaderzaal, bijvoorbeeld als je een lang telefoongesprek of video call hebt. Ook is de Zuidas een inspirerende omgeving en geeft werken tussen al deze kantoren mij ook de nodige motivatie.
De afgelopen maanden hebben wij veelvuldig ondervonden dat de partijen waarmee wij in gesprek zijn nog niet volledig op hun netvlies hebben wat de implicaties zijn van de CSRD en bijvoorbeeld ook de SFDR voor hun bedrijfsvoering. Een voorbeeld is dat veel mensen onderschatten hoeveel diverse onderwerpen de CSRD behelst. Tijdens de eerste gesprekken met klanten ligt de focus frequent op bijvoorbeeld zonnepanelen. Als wij dan beginnen over eigen medewerkers beseffen mensen vaak niet dat de scope van de CSRD veel breder is dan enkel uitstoot. Juist bij een totaaloplossing om tot een goed compliant rapport te komen, is de expertise vanuit Stainable door middel van het vertalen van de complexe Europese ESG-regelgeving naar begrijpelijke, toepasbare en leesbare vragen, c.q. onderwerpen in een software pakket uniek en uiterst relevant. Ons softwarepakket is juridisch getoetst, EU-compliant en audit ready voor de acountant. Het is een zeer gebruiksvriendelijk pakket waardoor een klant na de eerste aanzet en met behulp van ons team, zelfstandig tot een rapportage kan komen. Uiteraard is ons team beschikbaar om de klant te voorzien van de benodigde ondersteuning.
Naast het feit dat ik full speed voor mijn werk bij Stainable ga, heb ook ik behoefte om naast mijn werk andere doelen na te streven. Voor mijn ontspanning loop ik graag een ronde golf: lekker in beweging, in de natuur en super ontspannend. Overigens ben ik wel bloedfanatiek, want ik wil wel mijn handicap zo laag mogelijk houden. Daarnaast kan ik mijn energie ook goed kwijt tijdens de triathlon. Hierin kan ik mijzelf ook een bepaalde doelstelling opleggen. Om deze doelstellingen te halen dien je jezelf gedisciplineerd aan een plan te houden. Vergelijkbaar met het binnenhalen van een nieuwe klant, is het gevoel wat ik ervaar als alle trainingen samenkomen tijdens de wedstrijd en ik binnen mijn gestelde tijd de finish bereik. Bij Stainable zie ik een doelstelling in het samen met klanten binnen een bepaald tijdsbestek naar een CSRD-compliant rapport werken waar een klant trots op is en volledig achter staat. De bedrijven staan er dan ook altijd achter omdat zij deze uiteindelijk zelf hebben opgesteld en niet hebben laten opstellen. Van belang is hierin dat enkel de mensen die onderdeel van het bedrijf zijn, lees eigen medewerkers, weten hoe de hazen lopen. Doelstellingen halen, dat past wel bij mijn persoonlijkheid.